25 Ekim 2010 Pazartesi

kedi ve yumak

Karmaşık, anlaşılmaz, başı sonu belli olmayan bir yün yumağını getirin gözünüzün önüne, birde güzle sağlıklı bir kedi yavrusu.

Yün yumağının mutlaka kendine has bir dengesi ve açılımı vardır ancak biz dışarıdan bakanlar için her şey karmaşık ve anlaşılmaz haldedir. En azından kafamızdaki büyük plana uymak yerine kendi kafasına göre bir denge bulmuştur yün yumağı.

Kedi yavrusu doğası gereği bu güzel, yumuşak, karmaşık oyuncağı kendi idmanı için güzel bir alternatif olarak görür,

Üzerine atlar, hırpalar, dişlerini, tırnaklarını geçirir, çekiştirir, olduğundan daha karmaşık bir şekilde öylesine tekrar ilgisini çekene kadar kendi halinde bırakır. Tam sıkıldı gidiyor dersiniz, döner bir kere daha yuvarlanmaya başlar örgü yumağı ile. Uykusu gelince, karnı acıkınca, bir nedenle oradan geçerken görene kadar darmadağın olmuş örgü yumağını ardında bırakır. Kendi hayatına döner.

İnsan ilişkileri de bir açıdan kedi yavrusu ile yumağın ilişkisi gibidir. Kendi halinde duran kendine has dengesi olan hayatlara, oyuna aç bir kedi yavrusu olarak dalarız, sıkılana kadar ya da başka bir yumak ilgimizi çekene kadar tüm enerjimizi o yumağı daha karmaşık daha dişimize göre yapabilmek için didinir dururuz.

Sıkıldığımızda, karnımız acıktığında ya da uykumuz geldiğinde o yumağı bırakırız. İlk aldığımızdan daha karmaşık daha başka bir şeydir o yumak. Yumak ne kadar canlı renklere sahip, ne kadar kırılgansa o kadar ilgimizi çeker. Yumağı son sınırına kadar deneriz.
Kedi yavrusunun yumakla olan ilişkisine benzer ailemizle, çevremizdekilerle olan ilişkimiz, Kedi yavrusundan farkımız içinde bulunduğumuz mekânın binlerce farklı renk de, yumakla dolu olmasıdır. Yumakların sabah işe giderken karşılaştığımız komşumuz, geçen gece yüksek sesle kavga eden yeni evli çift, ağlayan çocuk, annemiz, babamız, eşimiz, çocuklarımız olması, içimizdeki yavru kedi ruhunu etkilemez.
Bizim için oynayıp vakit geçirilecek yumaklardır her biri. Her oyumuzdan sonra yumaklar biraz daha karışmış, biraz daha farklı kalır ortalıkta ve başka yavru kediler de bizim hayatımızla oynarlar. Bir bakış, bir söz, bir dokunuş, bir tercih bizleri daha farklı hayatlar içine sürükler. İlişkilerimiz anlam kazanır ya da üzüntü kaynağı olur
İçimizdeki yavru kedi büyümek bilmez bir türlü ve binlerce yavru kedinin kapalı kaldığı odada, binlerce yumakla oynamaya devan eder hayatı boyunca. Her seferinde biraz daha değişerek ve her seferinde arkasında dağılmış hayatlar bırakarak.
26.10.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder